Bastiaansen Bio: ‘Niet zomaar bio’
23-okt-2020

Bron: Lekkernijver, oktober 2020

In Molenschot maakt ‘Bastiaansen’ al jaren een prachtig assortiment biologische kazen. Dit jaar is het bedrijf een nauwe samenwerking aangegaan met Vandersterre. Lekkernijver sprak met Marja Bastiaansen over het bedrijf van haar vader, de kazen en de toekomst.

‘Bastiaansen’ heet het bedrijf nog steeds in de volksmond, maar Bio Kaas BV is sinds 2002 de officiële naam. In dat jaar ging het bedrijf over naar CZ Rouveen, ofwel Rouveen Kaasspecialiteiten. Bastiaansen is als merknaam blijven bestaan, en is inmiddels al meer dan vijftig jaar in de markt.

Marja Bastiaansen werkt nu vanuit Bodegraven, als productmanager biologisch. Zij doet alle verkopen binnen het natuurvoedingskanaal. Sinds 1 april 2020 is Bio Kaas namelijk een samenwerking aangegaan met Vandersterre. Marja: “We zijn een samenwerking aangegaan om voor onze boeren de toekomst te borgen en de beste melkprijs te kunnen bieden. Daarom willen we onze kazen zo veel mogelijk onder een sterk merk op de markt zetten. Vandersterre is daarin voor ons een sterke partner. Bio Kaas en Rouveen Kaasspecialiteiten zijn sterk in de productie van specialiteiten en mooie kleine productievolumes, en Vandersterre heeft een goed verkoop- en marketingapparaat met goede mensen en een goede logistiek. Dat maakt dat we samen een sterke synergie hebben”

Bastiaansen ontstaat in 1972, als de vader van Marja thuis in de keuken in Molenschot begint met kaas maken. Tot dan werkt hij in een fabriek voor behangpapier. Zijn buurman heeft wat koeien, en met de hand wordt een tankwagentje met zevenhonderd liter melk opgehaald. Goed voor tien middelgrote kazen. Vanuit de keuken verhuist de ‘kaasmakerij’ naar de garage, en na een paar jaar naar een nieuwe locatie elders in Molenschot.

In de jaren daarna maakt Jan Bastiaansen ook veel boeter, karnemelk en yoghurt, maar als de meer speciale kazen in trek komen komt de focus geheel op kaas te liggen. Zelf is hij dol op Franse kazen. Ergens in de jaren ’80 ontwikkelt hij een kaas waarin hij het Hollandse recept voor Goudse kaas combineert met de Franse roquefortschimmel, de penicillium roqueforti. Zo maakt hij een heel eigen kaas, een Hollandse blauwader, een echt eigen ontwikkeling die inmiddels op veel plekken in verschillende gedaanten op de Nederlandse markt terugkomt. Later maakt hij ook eigen witkorst- en roodkorstkazen, onder andere met hulp van de gebroeders Van der Meijden, die in Ribeauvillé in de Elzas al jaren daarvoor hebben geleerd hoe dat het beste kan. De roodkorst draagt nog steeds de merknaam van Van der Meijden: Ribeaupièrre. Jan gaat steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Hij is de eerste die ‘Hollandse’ geitenkaas gaat maken. Maar hij zet ook als een van de eersten een windmolen op zijn erf.

In 2002 besluit Jan Bastiaansen zijn bedrijf te verkopen. Rouveen Kaasspecialiteiten wordt uiteindelijk de nieuwe eigenaar, met wie het goed samenwerken blijkt. Marja Bastiaansen: “Soms denk ik wel eens: hoe zou het zijn gegaan als we het niet hadden verkocht? Maar met Rouveen Kaasspecialiteiten hebben we een goede partner die precies weet wat kaasmaken inhoudt. En Rouveen Kaasspecialiteiten is een coöperatie, eigendom van de leden-veehouders. Dat betekent dat we een zo goed mogelijke prijs voor de melk genereren. En dat doen wij door de lekkerste Kaasspecialiteiten te maken in een breed assortiment.”

Bastiaansen maakt vooral biologische kazen. Marja: “We hebben net gerealiseerd dat al onze boeren voor koemelk voldoen aan de aanvullende normen van de Stichting Natuurweiden. Dat betekent dat we niet alleen aan de bio-eisen van SKAL voldoen, bijvoorbeeld minimaal 120 dagen van zes uur de koeien in de weide, maar ook aan de aanvullende norm van 180 dagen en minimaal acht uur per dag. We kunnen daarin dus steeds een stap verder zetten. En nu de gangbare productie steeds verder opschuift naar biologisch, kunnen wij ook weer verder gaan en aantonen dat we het nóg beter doen. We maken dus niet zomaar bio, we maken eigenlijk bétere bio.” Bastiaansen is de grootste leverancier van biologische kazen onder merknaam.
“Daarnaast gaat het niet alleen om biologische productie. Je bent – vinden wij – als biologisch bedrijf eigenlijk ook verplicht om zo duurzaam mogelijk te werken. We hebben bijvoorbeeld op alle fabrieken zonnecollectoren geplaatst. Dat is dan eigenlijk niet meer dan logisch. Gebruik reststromen, warmteterugwinning et cetera.”

Tot 2002 werden de Goudse, de blauwe, de witte en de rode kazen allemaal in Molenschot gemaakt. Een flinke klus om de productstromen en de culturen goed gescheiden te houden. Na de overname is de productie van Goudse naar Rouveen verhuisd. De witkorstkazen worden op een andere locatie gemaakt. In Molenschot produceert Bastiaansen nu alle blauwader- en roodkorstkazen, en ook daarin groeit de productie nog steeds. “We gaan met de rode en blauwe kazen richting de één miljoen kilo.”

Bastiaansen produceert verschillende lijnen. Het merk ‘Bastiaansen’ is exclusief gereserveerd voor natuurvoedingswinkels en kaasspeciaalzaken. Marja: “We hebben wel altijd naar volume gestreefd in biologisch, omdat we door groter te worden we beter onze kosten kunnen dragen, waardoor biologisch weer veel breder beschikbaar kan worden. En daarvoor hebben we ook grotere volumes nodig. Tegelijk weten we dat we onze basismarkt, het speciaalkanaal, daarin moeten beschermen, met strikt gescheiden marketing en merken.”