Staphorster straatbeeld heeft zijn melkbus terug
5-sep-2024

Persbericht, 4 september 2024

Veel Staphorsters en Rouveners vinden vermoedelijk dat ‘de Streek’ weer klopt als een bus. Langs de karakteristieke Oude Rijksweg en Gemeenteweg zijn de melkbussen namelijk terug. Niet zoals vroeger langs de weg, maar op hoogte aan vijftig lantaarnpalen. Ze markeren het winkelhart van Staphorst en staan tegelijkertijd symbool voor de ontwikkeling van ‘boerendorp’ tot een veelzijdige gemeente met een bloeiende economie.

En daarmee vallen de ambities van Ontdek Staphorst en Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen mooi samen, vertelt projectleider Jakob Ponstein van de organisatie. “Het winkelhart is heel gevarieerd en beschikt over prima voorzieningen. Daar willen de ondernemers sfeer en beleving aan toevoegen. Tegelijkertijd willen we met Ontdek Staphorst het dorp op de kaart zetten. Deze melkbussen dragen daaraan bij.”

Oude traditie, nieuw jasje
Dat melkbussen bij Staphorst horen, maakt het afgelopen jaar nog eens duidelijk. Activiteiten rond het ‘jubileum’ van de melkbus trokken veel belangstelling. En nu keert de oude traditie in een nieuw jasje terug. Wie langs de Gemeenteweg naar boven kijkt, ziet het silhouet van de melkbussen in de lantaarnpalen hangen. “De melkbussen horen bij Staphorst…”, zegt Ponstein. “Juist omdat ze staan voor traditie én ambitie. Dankzij het agrarische verleden beschikt deze gemeente nu over een bloeiende en innovatieve economie.”

Zuivelfabrieken
Daarmee tipt Ponstein meteen een tweede deel van het project aan. Op zeventien locaties tussen Lichtmis en Halfweg verwijzen bordjes en qr-codes naar het verleden van de zuivelindustrie. “Vanuit die voormalige zuivelfabrieken ging de melk de hele wereld over. En die traditie bestaat in een moderne vorm nog steeds. Inwoners en bezoekers kunnen dat verhaal nu overal in Staphorst en Rouveen lezen”, legt Ponstein woensdag uit in het gebouw van de Historische Vereniging Staphorst. Van daaruit loopt een betrokken gezelschap even later naar de Gemeenteweg, waar directeur Klaas Hokse van Rouveen Kaasspecialiteiten en voorzitter Roel Buitenhuis van de ondernemersvereniging de eerste melkbus aan een lantaarnpaal onthullen.

Compleet winkelhart
Buitenhuis is ook blij met de sfeer verhogende melkbussen. Het is een mooi eerste cadeau voor de vereniging die komend jaar driekwart eeuw bestaat. Met de Staphorster middenstand gaat het goed, zegt de voorzitter. “Wij hebben meer dan ooit een regiofunctie. Bewoners van omringende plaatsen komen graag winkelen in Staphorst. Wij hebben een heel compleet winkelhart en goede parkeervoorzieningen”, zegt Buitenhuis. De moderne melkbussen zijn een ontwerp van Ivar van Veen, die ook verantwoordelijk is voor de vormgeving van Ontdek Staphorst. Mubo Metaal en Gerben Korterink Autoschadeherstel verzorgden de realisatie.

 


Foto: Roel Buitenhuis (links) en Klaas Hokse (rechts) onthullen de eerste van in totaal 50 melkbussen aan de lantaarnpalen. Foto’s door Jaco Hoeve.