Fabriek zorgt voor kaasles
23-sep-2019

Wij zijn trots op onze leden-veehouders en de rijke zuivelhistorie van onze gemeente. Daarom ondersteunen wij vanaf dit schooljaar De Veldschuur Rouveen bij de lessen kaasmaken die zij jaarlijks aan honderden basisschoolleerlingen geven.
Met onze bijdrage streven wij ernaar dat ieder kind in de gemeente Staphorst tijdens de basisschoolperiode kennismaakt met het bijzondere proces van kaas maken én wat daaraan voorafgaat: melkveehouders die met vakmanschap en zorg voor hun dieren en de omgeving melk van topkwaliteit leveren waarvan de beste en lekkerste kaas gemaakt wordt!

bron: Meppeler Courant 

Kaasspecialiteiten en Veldschuur bundelen krachten

ROUVEEN Rouveen Kaasspecialiteiten en De Veldschuur Bid en Werk in Rouveen bundelen de krachten. Alle basisschoolkinderen uit de gemeente Staphorst mogen minimaal één keer in hun schoolcarrière kaas maken. De Rouveense fabriek betaalt.
Centrum voor natuur, cultuur en historie De Veldschuur Bid en Werk in Rouveen krijgt sinds 2008 regelmatig schoolklassen over de vloer die kaas maken onder leiding van Gerrit Bolks (78). Gerrit was kaasmaker bij Rouveen Kaasspecialiteiten en hij verbond zich als vrijwilliger aan De Veldschuur om de jeugd les te geven over dit bijzondere vak en dit bijzondere product. Ook Henk Luten was erbij betrokken als kaasmaker, maar hij moest noodgedwongen stoppen.
Dit voorjaar kwamen er maar liefst zeventien schoolklassen uit Staphorst en Zwartewaterland naar De Veldschuur om kaas te leren maken. Voor Bolks is het dan op zijn tandvlees lopen, hoewel hij wel hulp krijgt. Als hij uitvalt, houdt het op.
Het kaasmaken voor schoolklassen wordt kwetsbaar en daarom besloot Rouveen Kaasspecialiteiten bij te springen. De grootste werkgever van Rouveen betaalt voortaan de kaaslessen voor de kinderen uit de gemeente Staphorst, zodat de scholen geld overhouden. De fabriek zorgt ook voor kaasmakers als Gerrit Bolks niet kan én het bedrijf regelt alle ingrediënten die nodig zijn.
Klaas Hokse, directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten, en Herman Lassche, voorzitter van De Veldschuur, kwamen woensdagmiddag bij elkaar om de laatste vlaggetjes op de kaasblokjes te prikken en elkaar stevig de hand te drukken. Kaasmaken voor de kinderen is vanaf nu gegarandeerd. Lassche: ‘Het is mooi hoe vrijwilligers en het bedrijfsleven samenwerken’, zegt Lassche. Daar ben ik echt trots op.’
‘Ik vind het belangrijk dat kinderen leren hoe de natuur in elkaar zit. Hoe het boerenleven en het kaasmaken vervlochten zijn met elkaar. Kinderen uit de grootste zuivelgemeente van ons land moeten weten hoe het proces in elkaar zit’, zegt Klaas Hokse. ‘De fabriek betaalt de kosten en levert de ingrediënten die nodig zijn. Dat betekent dat scholen vanaf nu gratis kaaslessen kunnen krijgen en dat levert hopelijk nog meer kinderen op die leren hoe je kaas maakt en heel misschien zijn er dan kinderen die denken: dit wil ik later gaan doen.’
Behalve het kaasmaken, doet De Veldschuur veel meer voor de kinderen. Er zijn ook erfgoedlessen, waarbij de leerlingen letterlijk een duik nemen in de historie. Hier komen jaarlijks tussen de duizend en 1500 leerlingen op af.