Trots op Staphorst, najaar 2018
“Onze dames produceren per jaar 182 miljoen liter melk”
Een coöperatie met vooral mannelijke leden-veehouders. Een productiebedrijf waar het personeelsbestand voor meer dan 75% uit mannen bestaat. Maar zijn het niet juist de dames die Rouveen Kaasspecialiteiten draaiende houden?
De Coöperatieve Zuivelfabriek “Rouveen” u.a. kent een traditionele samenwerkingsvorm. De ruim 250 betrokken leden-veehouders leveren dagelijks de melk die nodig is voor de productie van de kazen. In totaal 182 miljoen liter verschillende soorten melk per jaar. En die 182 miljoen liter wordt geproduceerd door de dames van Rouveen Kaasspecialiteiten. Zij worden met zorg behandeld, in de watten gelegd door onze leden-veehouders en staan het liefst in de gezonde buitenlucht vers gras te grazen. De melk van onze dames is de basis van een zeer natuurlijk, duurzaam en vooral lekker product: kaasspecialiteiten.
Duurzame kaasspecialiteiten
Aan Rouveen Kaasspecialiteiten is het de uitdagende taak haar missie te realiseren: Rouveen Kaasspecialiteiten wil met een hoogwaardig assortiment van unieke kwaliteitskazen een bovengemiddelde melkprijs voor haar leden-veehouders realiseren. Om deze bovengemiddelde melkprijs te kunnen uitbetalen is onderscheidend vermogen in de hele keten erg belangrijk. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Dé reden dat de coöperatie al ver voordat ‘duurzaamheid’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ een trend werd hiermee bezig was. Rouveen Gewoon Duurzaam (RGD) wordt dat genoemd, omdat het voor Rouveen Kaasspecialiteiten gewoon heel normaal is goed voor jezelf en je omgeving te zorgen.
Algemeen directeur Klaas Hokse vertelt: ‘Duurzaamheid is inmiddels de nieuwe standaard. Daarom is ons uitgangpunt bij het nieuwe RGD-programma voor de leden-veehouders ook ‘Iedereen doet mee’. Niet omdat wij als bedrijf dat persé willen, maar omdat het een eis is van de afnemers. Duurzaam produceren geeft ons bestaansrecht’.
Een duurzame bedrijfsvoering wordt niet alleen gevraagd van de leden-veehouders, maar is voor de kaasfabriek ook heel gewoon. Naast zonnepanelen, led-verlichting en het hergebruik van bijvoorbeeld wei, water en warmte, wordt ook veel aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Flexibele werkroosters, een leefstijlcoach, gratis fruit en een abonnement op de sportschool zijn voorbeelden uit de praktijk. ‘Ook dát valt onder Rouveen Gewoon Duurzaam. ’Gewoon’ goed met elkaar omgaan, daar gaat het om. Want uiteindelijk maken onze medewerkers het verschil.’, meent Klaas Hokse.
Kwaliteitsvrouwen
Jaarlijks neemt een aantal medewerkers van Rouveen Kaasspecialiteiten deel aan het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC). Bij deze wedstrijd, waarbij tien kaasboorsels beoordeeld worden op soort kaas, leeftijd, vetpercentage en eventuele geur- en smaakafwijking, wonnen dit jaar maar liefst twee medewerkers van Rouveen Kaasspecialiteiten! Thea Hidding (goud) en Lilian Hoepel (brons) werken beide op de afdeling ‘kwaliteit & technologie’ en zijn – met recht – trots op deze prestatie! ‘Mooi om op deze manier aan de hele zuivelsector te laten zien dat we bij Rouveen Kaasspecialiteiten échte vakmensen zijn’.
Boerinnendag
Rouveen Kaasspecialiteiten weet hoe belangrijk het thuisfront is voor het melkveebedrijf. Daarom organiseert zij regelmatig een ‘Boerinnendag’, speciaal bedoeld voor de vrouwelijke kracht op het bedrijf. In 2018 stond deze dag in het teken van voedselverspilling. De dames gingen zelf aan de slag met het bedenken én maken van een eigen kaassoort. Het beste idee van de boerinnen werd daadwerkelijk in productie genomen door Rouveen Kaasspecialiteiten.