Het is warm en koud in Rouveen
23-sep-2020

Bron: Meppeler Courant, 18 september 2020

‘Het is warm en koud in Rouveen’

Rouveen – Rouveen Kaasspecialiteiten heeft sinds een paar dagen een primeur in huis. Voor een derde is het bedrijf van het gas af door de installatie van een machine die zowel warmte als kou opwekt. Het is de eerste grote installatie in Nederland die dit doet en de eerste in de Benelux bij een zuivelbedrijf.

Rouveen Kaasspecialiteiten, de grootste werkgever in de gemeente Staphorst, bespaart door deze revolutionaire warmtepomp op jaarbasis ongeveer 800.000 kuub gas, dat is een derde van het totaal. Dat scheelt ook enorm als het gaat om de uitstoot van stikstof, CO2 en NOx . Tegenwoordig actuele thema’s. Het bedrijf kijkt uit op een groot Natura 2000-gebied, namelijk de Olde Maten.

Hoofd technische dienst Jan Kin  is drie jaar bezig geweest met de zoektocht naar een manier om de eerste stappen te zetten richting een gasloos bestaan. “Wij willen als bedrijf het duurzaamste zijn en nog steeds duurzamer worden, op den duur energieneutraal.  We doen het ook voor onze kinderen en kleinkinderen. We willen hét kaasspecialiteitenbedrijf van Nederland en Europa zijn, maar tegelijkertijd duurzaam produceren. Wij geloven dat dit kan.”

Het Rouveense bedrijf maakt nu al meer dan 400 soorten speciaalkaas en is daarmee zo’n beetje de grootste speler voor speciaalkazen in de wereld. “Door verdere vernieuwingen in het productieproces komt er op het terrein een nieuw pekelbad, waardoor het mogelijk is kaas via pekel a la carte te laten produceren. Een opdrachtgever wil een bepaalde soort kaas hebben en in Rouveen wordt dit geproduceerd. Het is een verdere specialisatie. Het lossen van de melk gebeurd nog dit jaar aan de achterzijde van het bedrijf. Hiervoor legden wij samen met de gemeente een aparte weg aan. Op de plek waar dat nu gebeurt, komt het pekelbad. De werkzaamheden starten nog dit jaar”, zegt coördinator Kwaliteit, Arbo en Milieu, Marnix Korterink

De melktanks moeten gekoeld en gereinigd worden. De warmtepomp van het Deense bedrijf Sabroe produceert heet water tot 90 graden en water van rond het vriespunt tegelijkertijd. Voorheen gebeurde dit met grote stoomketels die veel gas slurpten. Die blijven nog wel in functie, want niet de hele fabriek werkt op de zogeheten compacte industriële warmtepomp met waterkoeler, zoals het ding voluit heet.

De machine werkt met ammoniak. Enerzijds wordt dit gas gecomprimeerd, dit levert warmte op anderzijds vindt een omgekeerd proces plaats en dat zorgt voor kou. Door de integratie van twee technieken in één machine is deze vier keer kleiner dan gewone warmte- en koude-installaties. Het apparaat, dat wat weg heeft van een grote scheepsmotor, werkt op elektriciteit. Daarvan wordt meer gebruikt, maar ook dat probeert CZ Rouveen zo duurzaam mogelijk in te kopen en op te wekken. Op het enorme dak van het bedrijf liggen ruim 2300 zonnepanelen.

Ook op andere vlakken werkt het bedrijf steeds duurzamer. Zo wordt een groot deel van het water hergebruikt, wordt weidegang voor koeien gepromoot, wordt warmte teruggewonnen en zijn er intern allerlei projecten om medewerkers te laten bewegen. Duurzaamheid heeft ook te maken met welzijn vinden ze bij het kaasspecialiteitenbedrijf. Rouveen Kaasspecialiteiten ontwikkelde eerder al de Kaasmakerij van de toekomst. Dat betekent dat het bedrijf kaas maakt volgens minder vervuilende methodes, waarbij minder bijproducten verloren gaan.  “Het gaat altijd door. In de zuivelbranche staan we nooit stil”, zegt Jan Kin.

 

Mede steun/financiering vanuit Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken onder de regeling ‘Versnelde klimaatinvesteringen in de Industrie’