Bij lage oevers grazen koeien de oeverbegroeiing af. In de oever staan veel bloeiende planten die voor nectar zorgen. Met een afrastering zorgt u ervoor dat de koeien de oevers met rust laten.
Bij lage oevers grazen koeien de oeverbegroeiing af. In de oever staan veel bloeiende planten die voor nectar zorgen. Met een afrastering zorgt u ervoor dat de koeien de oevers met rust laten.
Kosten aanleg: 4-5 euro per strekkende 10 meter, voor draad en palen.
Onderhoud: niet nodig.
Vooral in de winter komt de waterspitsmuis moeilijk aan dekking en voedsel. Als u de sloten opschoont, kunt u ervoor kiezen om de slootkant aan de ene zijde op te schonen en aan de andere zijde te laten zoals het is. Of u kiest ervoor om hier en daar 50 tot 250 meter begroeiing te laten staan, bijvoorbeeld bij doodlopende uiteinden van sloten.
Kosten: gering
Onderhoud: jaarlijks afwisselend bepaalde gedeelten wel en niet opschonen.
Goed voor:
WaterspitsmuisSchoon uw sloten buiten de tijd dat de dotterbloem bloeien en zaad zetten, dus in oktober-november. Zo overleven ze op de plek waar ze al staan. Zorg dat de maaikorf niet door de grond gaat; dat voorkomt beschadiging van de wortels. Schonen zorgt ook voor nieuwe kiemplaatsen.
Markeer in het vroege voorjaar de groeiplaatsen van dotterbloemen langs sloten met een (bamboe)stok. Zo weet u in het najaar welke plekken u moet sparen bij het schonen van de sloot.
Kosten: gering
Goed voor:
Gewone dotterbloemKosten: gering
Goed voor:
Gewone dotterbloemSchoon uw sloten pas in oktober of november. U helpt er meerdere soorten mee! Zoals de gewone dotterbloem: die kan dan nog bloeien en zaad zetten. Zo overleven ze op de plek waar ze al staan. Zorg dat de maaikorf niet door de grond gaat; dat voorkomt beschadiging van de wortels. Schonen zorgt ook voor nieuwe kiemplaatsen.
U helpt met deze maatregel ook de grote modderkruiper. Bij het schonen van sloten belandt soms meer dan de helft van del grote modderkruipers op de kant. Als u pas in het najaar waterdragende sloten schoont, voorkomt u dat eitjes en (jonge) vissen verloren gaan. Laat daarvoor de sliblaag zoveel mogelijk met rust.
Kosten: gering
Kijk na het opschonen of er vissen in de uitgehaalde bagger zitten en zet die weer terug in het water. Dit kunt u ook doen als u er één in de maaikorf ziet kronkelen.
Kosten: gering
Goed voor:
Grote modderkruiperSpaar bij het schonen van de sloot de helft van de aanwezige krabbenscheerplanten; deze plant is van groot belang voor de libellensoort ‘de groene glazenmaker’, want die zet er eitjes op af. Zorg dat u bij het sloot schonen de waterbodem zoveel mogelijk ongemoeid laat. Voor de krabbenscheer is het namelijk essentieel dat er een sliblaag is, zodat de plant zonder vorstschade de winter doorkomt (slib isoleert).
Kosten: gering
Onderhoud: jaarlijks herhalen
Goed voor:
Groene glazenmakerDe larven van de libellensoort ‘groene glazenmaker’ leven tussen de krabbenscheerplanten. Gooi daarom krabbenscheerplanten die bij het opschonen op de kant terechtkwamen, zo snel mogelijk terug. De larven kunnen nog overleven als ze snel worden teruggezet.
Kosten: gering
Goed voor:
Groene glazenmakerKrabbenscheerplanten zijn van groot belang voor de libellensoort ‘groene glazenmaker: die gebruikt de plant om eitjes af te zetten. Verplaats enkele krabbenscheerplanten naar sloten in de buurt die ook geschikt zijn, zodat de plant zich kan vermeerderen. Zet ze in sloten met helder water die voldoende diep (minimaal 50 centimeter) en breed (minimaal 3 meter) zijn. Gooi de krabbenscheerplanten in een kruiwagen en rijd de planten naar de andere sloot.
Kosten: gering
Goed voor:
Groene glazenmakerDe kleine watersalamander zet zijn eitjes af op waterplanten. Die planten doen het slecht in water met veel boomblad. Haal daarom in september – oktober het boomblad uit een stuk sloot dichtbij het erf (10 meter is al voldoende). Vermijd delen van de sloot naast de mestplaat of kuilvoeropslag. Leg het opgeviste blad niet op het talud zodat het niet weer in de sloot komt.
Onderhoud: 1 x per 3 tot 5 jaar de sloot vrij maken van blad.
Goed voor:
Kleine watersalamanderLaat een greppel die geen water (meer) afvoert, verruigen. Het is dan een ideale schuilplek voor de hermelijn.
Kosten: gering
Onderhoud: eens per vijf jaar ‘s winters weghalen van de bosopslag.
Voor grotere maatregelen is regelmatig subsidie beschikbaar. Informeer daarnaar bij het agrarisch collectief in uw regio. Heeft u vragen over soorten en maatregelen? Een lokale natuur- of landschapsvereniging helpt u vaak graag verder.