Omgeving
Cultuur kleurt onze kaas

Rouveen Kaasspecialiteiten staat midden in het gelijknamige dorp Rouveen in de gemeente Staphorst. De coöperatieve zuivelfabriek maakt al meer dan honderd jaar deel uit van de samenleving. Niet verwonderlijk dus dat we veel van de inwoners en hun cultuur hebben overgenomen. Er is een grote hang naar traditie en innovatie. Dat die twee eigenschappen goed samengaan zie je terug in ons kwalitatief hoogwaardige assortiment.

Creativiteit

Staphorster klederdracht: wie kent haar niet? Prachtige kleurrijke stoffen handgemaakt tot klederdracht dat dagelijks gedragen wordt. De dracht is traditioneel en authentiek, maar zeker ook vernieuwend. En dat wordt breed gewaardeerd. Zo maakt het Staphorster Stipwerk sinds 2013 deel uit van de lijst van Nationaal Immaterieel Erfgoed. En ook op de catwalk zien we Staphorster stoffen en kledingstukken terug: verwerkt in hedendaagse kleding.


‘Rouveen heeft een kleurrijke identiteit’


Zuivelcultuur

Rouveen en Staphorst kennen een rijke zuivelgeschiedenis. Er wonen en werken van oudsher veel veehouders, die er een moderne bedrijfsvoering op na houden. In de 19e eeuw bevonden de meeste veehouders zich langs de Oude Rijksweg en de Gemeenteweg in een lange lintbebouwing. De melk ging naar een van de 15 boterfabriekjes die ook langs deze weg stonden. Inmiddels zijn die verdwenen, maar Rouveen Kaasspecialiteiten is nog steeds springlevend.

Duurzaamheid

Op een duurzame wijze kaasmaken, dat is voor ons een belangrijke voorwaarde. Het betekent dat we onze verantwoording nemen voor elkaar en voor onze omgeving. Lees meer over onze duurzaamheidsprogramma’s of over de afspraken die we met elkaar hierover maakten in de hele zuivelketen.

Weidegang

We zien graag koeien in de wei. Dat beeld kenmerkt het Nederlandse landschap. Een prettig idee dat bijna al onze kazen van melk wordt gemaakt van koeien die ook in de wei lopen. Ze hebben het Keurmerk Weidegang.