Rouveen Kaasspecialiteiten winnaar van de Innofood Award 2017
22-sep-2017

Tijdens een druk bezochte Innofood-ledendag in de Grolsch Veste met als thema Food Waste hielden 21 september drie lidbedrijven een pitch over het thema duurzaamheid.
Huuskes, Bolscher en Rouveen Kaasspecialiteiten hielden een gloedvol betoog over de resultaten die hun bedrijf op dit gebied heeft behaald. De ruim 75 aanwezigen brachten daarna hun stem uit waarna directeur Klaas Hokse de Innofood Award kreeg overhandigd door de onlangs aangetreden Innofood-voorzitter Wouter Jansen van Velsen, directeur van Mocca d’Or in Zwolle. De Innofood Award 2017 is een speciaal voor de gelegenheid door kunstenares Mirjan Koldeweij vervaardigd kunstwerk van hout en speksteen.

 

De Innofood-ledendag is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. Dit jaar stond het actuele thema Food Waste centraal. In een wereld waar bijna een miljard mensen honger lijdt is het eigenlijk onvoorstelbaar, maar toch wordt wereldwijd een derde van het geproduceerde voedsel verspild. In Nederland verdwijnt er per huishouden jaarlijks ruim 105 kilo aan voedsel in de afvalbak. Consumenten zijn de grootste verspillers, maar helaas zijn zij niet de enigen. Ook producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n 2,6 miljard euro aan voedsel. De jonge key-notesprekers Thomas Luttikhold van Wastewatchers en Selma Seddik van Instock boeiden de zaal met hun inspirerende verhaal over hoe zij de verspilling met hun bedrijven bestrijden. Thomas is afgestudeerd als bedrijfseconoom op voedselverspilling in de horeca, nadat hij als kok vaak heel veel goed en heerlijk voedsel moest weggooien en hij daarbij een helder inzicht kreeg dat hij dit niet langer wilde en er iets tegen moest ondernemen. Zijn bedrijf biedt nu diensten aan cateraars, hotels, ziekenhuizen etc. om de voedselverspilling terug te dringen. Selma Seddik begon met nog een paar gelijkgestemde Albert Heijn-collega’s restaurant Instock waar gekookt wordt met afgeschreven voedsel uit de AH-winkels. Inmiddels zijn er drie restaurants, een foodtruck en een productlijn van pieperbier, bammetjesbier, Instock-granola gemaakt van de bierborstel en Instock-groente en fruit.

Innofood Award
Drie genomineerden hielden vervolgens een pitch. Marcel Hofmeijer van Huuskes beet het spits af met zijn verhaal over het project BETER, waarbij o.a. food waste bij ziekenhuismaaltijden werd teruggebracht van meer dan 20% naar minder dan 3%. Bolscher, meer dan vlees, vertegenwoordigd door Gerben ten Kate lichtte hun duurzaamheidsprogramma toe. Naast CO2-reductie werd het concept Meat Your Veggies toegelicht. Meat Your Veggies werd onlangs geïntroduceerd op een bijeenkomst van MVO Nederland en Wageningen Academy, die in het teken stond van het tegengaan van verspilling en het gebruiken van ‘restafval’. Zo worden champignonsteeltjes die anders worden weggegooid gebruikt in één van de producten. Tot slot sprak Klaas Hokse, directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten over het duurzaamheidsprogramma Rouveen Gewoon Duurzaam.

Rouveen Kaasspecialiteiten
Rouveen werd door het publiek dat voornamelijk bestond uit vertegenwoordigers van foodbedrijven uit Oost-Nederland verkozen als winnaar. Hun jarenlange inspanningen als voorloper op het gebied duurzaamheid in de volle breedte werd hiermee beloond. Vanuit de rijke geschiedenis en cultuur die het dorp Rouveen rijk is brengt Rouveen Kaasspecialiteiten duurzaamheid in de praktijk. Het duurzaamheidsprogramma voor de 250 leden-veehouders draagt de toepasselijke naam Rouveen Gewoon Duurzaam en stimuleert een gezonde bedrijfsvoering voor nu en in de toekomst. Op de productielocatie zelf wordt duurzaamheid in de praktijk gebracht in de volledig gerobotiseerde kaasmakerij waar door minimale verspilling, minimale vervuiling, minimale reinigingstijden en minimale fysieke belasting gezorgd wordt voor zo min mogelijk food waste. Met de thema’s Samen Gezond – Samen Sociaal – Samen Werken onderscheidt Rouveen Kaasspecialiteiten zich als werkgever onder meer door  het stimuleren van een gezonde leefstijl, het aanbieden van cursussen en opleidingen en door actief bezig te zijn met duurzame inzetbaarheid van de 160 medewerkers.
De aanwezigen volgden daarna workshops over preventie en reductie van voedselverspilling, het verwaarden van reststromen en business cases op dit gebied.
Tot slot genoten de aanwezigen van een diner dat door de kok van de Grolsch Veste was bereid met restproducten en waarbij alle onderdelen van de ingrediënten in de verschillende gerechten werden gebruikt.

Foto: Inge Rupert
V.l.n.r. Wouter Jansen van Velsen, voorzitter Innofood, Gerben ten Kate van Bolscher, meer dan vlees, Mirjan Koldeweij, kunstenares, Klaas Hokse van Rouveen Kaasspecialiteiten en Marcel Hofmeijer van Huuskes.